In 2012 ontwikkelde beeldend kunstenaar Anna Blom haar eerste XXL | Kunst Korset, een tijdelijke kunsttoepassing voor de openbare ruimte. De kleurrijke kunst korsetten, op zeer groot formaat, zijn speels, zitten vol met symboliek en zijn verhalend van aard. Ze hebben mede als doel de toeschouwer te verwonderen en even op te tillen uit het dagelijkse bestaan.

Het XXL | Kunst Korset, dat Anna speciaal voor de Forces of Nature Catwalk maakt, zal worden vastgeregen als een echt korset van meer dan 10 meter hoog(!), rond de industriële schoorsteen van de voormalige textielfabriek Scholco in Almelo.

Hermanna’s Secret

De titel van het werk, Hermanna’s Secret, en de vorm van het kunstwerk, verwijzen naar Hermanna Molkenboer-Spit versus de hedendaagse lingerie catwalk.

Hermanna was een prominente vrouw uit de Twentse textielgeschiedenis en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de vrouwengeschiedenis. Als textielfabrikant en vertegenwoordigster van de eerste feministische golf verafschuwde zij het wespentaille korset. Ze was namelijk een groot voorstander van reformkleding, welke vele malen hygiënischer was en comfortabel om te dragen door de soepele stoffen die speciaal voor de reformbeweging werd gefabriceerd.

Inhoudelijk is het kunstwerk geïnspireerd door de textielindustrie van Almelo en met name de textielfabriek van de Gebroeders Scholten en Co, oftewel Scholco.

Volg het project

De totstandkoming van Hermanna’s Secret is te volgen via Facebook. Daar zal regelmatig een nieuw geheim over Hermanna onthuld worden. Voor meer informatie over het werk van Anna Blom ga je naar www.annablom.com.