Exposities en activiteiten

Textiel zit in het DNA van Twente. Tijdens het Textiel Festival Twente leer je alles over het Twentse DNA, door de vele exposities en activiteiten die georganiseerd worden in de hele regio. Van exposities in de acht deelnemende musea, tot een catwalk, textiel- en verhalenroutes en een theatershow!

Musea

Bussemakerhuis Borne, De Museumfabriek, Stadsmuseum Almelo, Rijksmuseum Twenthe, Oyfo Kunst & Techniek, Natura Docet Wonderryck Twente, Rijssens Museum en Museum Het Palthe Huis! Dat zijn de acht musea, met een gedeelde textielachtergrond, die samen het initiatief hebben genomen voor de organisatie van een gezamenlijk textielfestival. Om de samenwerking in Twente te bevorderen en de culturele identiteit van Twente te versterken. Daarnaast sluiten ook verschillende kleinere musea, stichtingen en bedrijven aan met activiteiten. Kortom, er zijn ontzettend veel leuke partijen betrokken bij het Textiel Festival Twente!

Festivalagenda Fill 1

Catwalk: ‘Forces of Nature’

Modecollecties zoals die nu worden bedacht en geproduceerd zijn vergankelijk. Elk seizoen liggen de winkels vol met nieuwe producten en trends. Catwalkshows vormen een vluchtig moment voorafgaand aan een nieuw modeseizoen. In een ‘flits’ komt de nieuwe collectie voorbij in een volledig geconditioneerde setting met vooraf bedachte thema’s en decors. Bij sommige ontwerpers speelt natuur een rol, meestal als inspiratiebron, decor of styling. Maar vaak betreft het natuur die volledig gecontroleerd is en geconditioneerd naar de wensen van de creative director. Maar wat gebeurt er als we de natuur volledig haar eigen gang laten gaan? Goed gemaakte textiele producten worden vaak steeds mooier in de loop van de tijd. Een goede jeans neemt bijvoorbeeld meer de vorm aan van de drager en krijgt een unieke plaatselijke vervaling. Een (veelal) in massa geproduceerd item wordt zo door de tijd een uniek item.

Meer over 'Forces of Nature' Fill 1

Textiel- en verhalenroutes

De textielgeschiedenis zit diepgeworteld en verweven in (de inrichting van) het landschap van Twente. Voor Textiel Festival Twente zijn er ‘textielroutes’ ontwikkeld die verschillende locaties en organisaties, die met textiel te maken hebben, met elkaar verbinden. Op sommige plekken kun je dat zien doordat er textiel (zoals linnen vlaggetjes) op een route is uitgezet. Daarnaast kun je een routeapp downloaden, waarin allerlei verhalen worden verteld in tekst, beeld en geluid over bijzondere historische en hedendaagse locaties en personages die iets met textiel te maken hebben.

Bekijk de routes Fill 1

Rondreizende evenementen

Tijdens Textiel Festival Twente zullen er meerdere rondreizende evenementen zijn, zoals een theatershow, een ervaringscabine en een vintage event! Klik op de link om te zien om welke evenementen het gaat en wanneer en waar ze te zien zijn.

Bekijk de evenementen Fill 1