Modecollecties zoals die nu worden bedacht en geproduceerd zijn vergankelijk. Elk seizoen liggen de winkels vol met nieuwe producten en trends. Catwalkshows vormen een vluchtig moment voorafgaand aan een nieuw modeseizoen. In een ‘flits’ komt de nieuwe collectie voorbij in een volledig geconditioneerde setting met vooraf bedachte thema’s en decors. Bij sommige ontwerpers speelt natuur een rol, meestal als inspiratiebron, decor of styling. Maar vaak betreft het natuur die volledig gecontroleerd is en geconditioneerd naar de wensen van de creative director. Maar wat gebeurt er als we de natuur volledig haar eigen gang laten gaan? Goed gemaakte textiele producten worden vaak steeds mooier in de loop van de tijd. Een goede jeans neemt bijvoorbeeld meer de vorm aan van de drager en krijgt een unieke plaatselijke vervaling. Een (veelal) in massa geproduceerd item wordt zo door de tijd een uniek item.

Catwalk door het coulisselandschap 

Met het festival onderdeel CATWALK: FORCES OF NATURE, doen we het net iets anders dan anders. Het is geen catwalk zoals we die allemaal wel kennen, maar eentje die als een textielkunstroute door het Twentse coulissen landschap, Twentse Musea en Landgoederen van textiel loopt. De catwalk zal maanden lang te zien zijn, door de seizoenen heen. De tijd, de natuur/omgeving en de onvoorspelbare elementen vormen de setting en beïnvloeden de getoonde stukken. Klik hier om de locaties van de kunstwerken te vinden.

#TFT

Ontworpen door kunstenaars en studenten

Kunstenaars en ontwerpers worden hierbij uitgedaagd om de confrontatie met de elementen aan te gaan in een ontwerp dat buiten, op locatie bij een van de deelnemende musea of bij een van de Landgoederen van Textiel, te zien zal zijn. Er zijn 6 landgoederen en 8 musea die meedoen aan de catwalk en daarmee 14 diverse werken die zijn uitgekozen door een speciaal samengestelde beoordelingscommissie. Het aantal inzendingen was overweldigend en de beoordelingscommissie was diep onder de indruk van de diversiteit aan werken. Elk van de gekozen 14 inzendingen maken een verbindende schakel tussen textiel, textielhistorie, natuur, duurzaamheid en innovatie.

Lees hier meer over de kunstenaars Fill 1

Langs de route zullen ook ontwerpen te zien zijn van studenten van de opleiding Fashion & Textile Technologies op Hogeschool Saxion, studenten van de opleiding Specialist Mode-/Maatkleding op het ROC van Twente en studenten van de AKI in Enschede. Zij krijgen de opdracht om groepen silhouetten te maken. De uitwerkingen kunnen uiteenlopen van herkenbare confectieproducten tot meer abstracte, ruimtelijke textiele vormen. Deze zijn in indrukwekkende formaties langs delen van de textielroute te zien. Het proces wordt ondersteund door Hellen van Rees (onderzoeker bij Saxion Research Group Sustainable & Functional Textiles & textile designer). 

Lees hier meer over de kunstwerken van de studenten Fill 1

Bezoekers doen mee

Het publiek doet ook mee! Dat gebeurt als volgt: elke bezoeker krijgt een Twentse textielvaandel mee om deze op een plek langs de route op te hangen. Op de vaandels staan teksten in streektaal, die gerelateerd zijn aan de Twentse textielhistorie. Bijvoorbeeld spreekwoorden die hun oorsprong vinden in de textielindustrie, leuke historische textielfeitjes of Twentse varianten van de Delftsblauwe spreukentegels aan de muur.
Ook kunnen bezoekers hun eigen teksten toevoegen. Via de vaandels leggen we de link tussen streek(taal), cultuurhistorie en textiel, en hoe deze verweven zijn in het DNA van Twente. De vaandels markeren zo in de loop der tijd – als een Twentse variant van gebedsvlaggen in de bergen van Nepal of als slotjes op de Pont Neuf in Parijs – alle bezoeken langs de textielroute.

De combinatie van genoemde uitwerkingen maakt van de catwalk een zichtbaar, herkenbaar en dynamisch geheel. Door de invloed van de elementen en van de bezoekers zelf, is er steeds weer wat nieuws te zien en te leren. Zo wordt de textielroute een levend experiment waarvan het eindresultaat zich door het verstrijken van de tijd zal ontvouwen met onverwachtse uitkomsten voor zowel makers als bezoekers.

Download of print de kaart

De kunstwerken zijn te zien langs een meer dan honderd kilometer lange route langs de Landgoederen van Textiel, musea en andere textiel gerelateerde locaties. We nodigen je dan van harte uit om de catwalk te wandelen of te fietsen!

Klik hier om de kaart in Google Maps te openen
PDF om te printen: TFT kaart kunstwerken Forces of Nature

Fietsroutes

Om het je nog gemakkelijker te maken heeft Landschap Overijssel een aantal fietsroutes voor je uitgestippeld! Bekijk ze hier.

Almelo-Rijssen Fill 1
Hengelo-Delden-Borne Fill 1
Borne-Delden Fill 1
Hof Espelo-Lonnekerberg Fill 1
Enschede-Oldenzaal Fill 1
Losser-Overdinkel-Lonnekerberg Fill 1
Landgoed Smalenbroek Fill 1
Oldenzaal-Denekamp Fill 1