Tijdens Textiel Festival Twente zullen er meerdere rondreizende evenementen zijn, zoals een theatershow, een ervaringscabine en een vintage event! Hieronder lees je om welke evenementen het gaat en wanneer ze waar te zien zijn. 

Theatervoorstelling Spaghettirellen

Theatergroep De Jonge Honden

Eind jaren vijftig komen veel Italiaanse mannen naar Twente, om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke locatievoorstelling in de openlucht van Theatergroep De Jonge Honden vol verliefde nozems, kapotte brommers, en jongeren met dromen. Een smeuïge voorstelling over waar je je thuis voelt, over clashende culturen, over vooroordelen en over het bevechten van je vrijheid. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet vertellen.

Spaghettirellen speelt deze zomer op pleinen in Almelo, Borne, Enschede, Oldenzaal en Zwolle.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Theatergroep De Jonge Honden om op de hoogte te blijven van deze productie.

Theatergroep De Jonge Honden Fill 1

Meer over De Spaghettirellen Fill 1

Ervaringscabine

Hoe was het om rond 1900 te werken in een van de vele textielfabrieken die Twente rijk was? De omstandigheden waren slecht, maar hoe moeilijk was het? Dat kun je zelf ervaren in een ‘ervaringscabine’: een cabine waarin de fabrieksomstandigheden worden nagebootst. Het bonkende weefgetouw waardoor je elkaar niet verstaat, de warme dampen die ervoor zorgen dat je oververhit raakt, de donkere ruimte waardoor je elkaar niet goed ziet. Je krijgt die opdracht om in een groepje – zoals in een escaperoom – een puzzel op te lossen. Temperatuur, luchtvochtigheid, geluid en licht maken het puzzelproces lastig.

De cabine staat een jaar lang op verschillende locaties. Deze worden binnenkort bekend gemaakt!

Vintage event: duurzame ambachten en generaties

 Op verschillende locaties in Twente worden vintage events georganiseerd.

Workshops handwerk technieken
Textiel is nog steeds ongekend populair binnen de kunstnijverheid. Honderden zo niet duizenden mensen zijn dagelijks bezig met textiel, misschien wel uit verlangen naar handwerk als reactie op toenemende massaproductie. De liefde voor materialen en (handwerk)processen zorgt niet alleen voor prachtige producten maar vooral ook voor ontspanning en verbinding, denk aan naaigroepjes en ‘knitting bitches’. Vroeger kregen meisjes handwerkles. Veel oudere generaties vrouwen kunnen vaak de mooiste breisels, haak- en borduurwerken maken. Die vaardigheid bezitten jonge mensen niet meer, terwijl bijvoorbeeld zelfgemaakte kleding en vintage onder jongeren populair is. Door jonge mensen met oudere generaties te verbinden, worden vaardigheden
overgedragen en verhalen uitgewisseld. Het geheugen van ouderen wordt gestimuleerd en (dreigend) isolement voorkomen. Jongeren leren zo niet alleen nieuwe vaardigheden, maar leren ook een maatschappelijke bijdrage te leveren.

Workshops Twentse versie van ‘The Great British Sewing Bee’
In dit populaire BBC reality programma krijgen kandidaten de opdracht om kleding te ontwerpen of te assembleren (al dan niet gekoppeld aan een bepaald thema zoals de ‘eighties’) van (gebruikte) kleding en (gerecyclede) stoffen. In deze lokale versie leggen we extra nadruk op het belang van recycling en hergebruik en proberen we bezoekers bewust te maken van de vervuilende processen in de textielindustrie. Bovendien voegen we (bij de jeugd) populaire technieken toe zoals ‘tie dye’.