De textielgeschiedenis zit diepgeworteld en verweven in (de inrichting van) het landschap van Twente, de samenstelling van de bevolking en de nog bestaande industrie. Niet alleen de textielfabrieken, landhuizen van de textielbaronnen en de textielscholen uit de 19e eeuw, maar ook veel parken, kunstcollecties, tuindorpen, spoorlijnen, badhuizen en verenigingsgebouwen vinden hun oorsprong in de textielindustrie.

Routes

Voor Textiel Festival Twente zijn verschillende textielroutes ontwikkeld die de verschillende locaties en organisaties met elkaar verbinden, als een soort ‘rode draad’. Op sommige plekken is er zelfs letterlijk een draad, doordat er textiel (zoals linnen vlaggetjes) op de route is uitgezet. Op andere plekken is er een ‘digitale’ draad en kun je de routes fietsen met behulp van de gratis routeapp ‘fietsen in Overijssel’. Onderweg geeft de app informatie over o.a. textielcollecties van musea, de Landgoederen van Textiel, de kunstinstallaties rond het thema textiel (vanaf mei) en oude en nieuwe textielfabrieken.

De routes lopen langs...

Musea in Twente met textielcollecties en/of -achtergrond

Uiteraard zullen de routes langs de deelnemende musea gaan. Deze musea hebben allemaal een textielcollectie en/of een textielachtergrond. Bekijk tijdens of na het wandelen van een textielroute gelijk een expositie in één van de musea!

Oude en hedendaagse locaties van textielfabrieken

In Twente zijn veel oude textielfabrieken te vinden, maar ook veel hedendaagse fabrieken! Deze zijn dan ook nog in gebruik. In de app vind je routes die je langs deze prachtige gebouwen leiden.

Twentse Landgoederen van Textiel

Deze landgoederen hadden ooit een Twentse textielbaron als eigenaar. Vaak zijn de mooie landschapsparken nog aanwezig en in sommige gevallen ook de statige landhuizen die de textielfabrikanten lieten bouwen.

Installaties rond het thema textiel

Textiel Festival Twente heeft 14 kunstenaars uitgenodigd om een installatie te ontwerpen rond het thema textiel. Deze kun je vanaf mei langs de routes zien (o.a. bij musea en op Landgoederen van Textiel). 

#TFT

Download de gratis app van Landschap Overijssel: ‘Fietsen in Overijssel’

Download de app en kies een route uit die jou interessant lijkt!

Google Playstore Fill 1 Apple Appstore Fill 1