Belicht door Fotogroep Schelfhorst

Bij het Stedelijk Museum Almelo is een tentoonstelling met foto’s van Fotogroep Schelfhorst te zien. Thema: het textiele erfgoed van Almelo.

Almelo heeft een rijke traditie in de textiel- en confectie-industrie. Bij de voorbereiding van de tentoonstelling hebben leden van Fotogroep Schelfhorst zich laten informeren door De Historische Kring Almelo. Ook heeft men een stadsrondleiding gevolgd met stadsgidsen van het wevershuisje. Veel leden van Fotogroep Schelfhorst komen oorspronkelijk niet uit Almelo, informatie over het Almelose Textielverleden was voor velen dan ook een eerste en verrassende kennismaking met het onderwerp.

De geëxposeerde serie foto’s toont niet alleen oude weefgetouwen in het Wevershuisje, fabrieksgebouwen en veranderingen in het stadsbeeld; de foto’s tonen ook hoe Almelo nog steeds verbonden is met textiel en confectie. Er zijn foto’s van een naaiatelier, van plaatselijk geproduceerd industrieel garen en van appartementencomplexen die genoemd zijn naar weeftechnieken. Maar er is ook een beeld van kunstenaar Jan Kip op de foto vastgelegd. Het beeld is op de gemeentewerf opgeslagen en laat de sociale verhoudingen van destijds zien.

2 oktober 2021 t/m 2 januari 2022

Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur Zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Stedelijk Museum Almelo

Prinsenstraat 13, 7607 JC Almelo