Gefeliciteerd! De QR-code werkt. Leuk dat je nieuwsgierig bent geworden. Ik sta te popelen om je meer over mijn kunstwerk te vertellen.

In het kader van mijn afstuderen heb ik in opdracht van Textiel Festival Twente een collectie gemaakt. Je ziet hier op de poppen drie van de negen werken. Ik heb er voor gekozen om de poppen verschillende leeftijden te geven om daarmee te laten zien dat de mode-industrie nog volwassen moet worden. Mijn inspiratie heb ik gehaald uit het feit dat de mode-industrie belastend is op mens en natuur. Tijdens de studie werd ik hier meerdere malen mee geconfronteerd en dat gaf mij een onrustig gevoel. Jij en ik, de consument, lijken hier geen invloed op te hebben. Inmiddels weet ik wat ik eraan kan doen. Misschien is het ook iets voor jou?

Kind

Bijvoorbeeld om de afvalberg van kleding zo klein mogelijk te houden. Daarom koop ik geen fast fashion meer. 60% van de gemaakte stoffen wordt bij zulke kleding gewoon weggegooid. Gebruik van veel chemicaliën, slechte arbeidsomstandigheden en vaak gooide ik het na twee keer dragen al weg. Het kledingstuk valt inmiddels al uit elkaar. Dit is op de kleinste pop te zien. Zonde!

Tiener

Wat kan ik dan wel doen? Ik kijk eerst of er een leuk tweedehands kledingstuk is en pas het aan naar mijn smaak. Er wordt geen nieuwe stof gemaakt, en het oude wordt niet weggooit. Win, win. Zoals de middelste pop laat zien. Het linker deel is het origineel en het rechter deel is mijn transformatie.

Volwassenen

Wanneer ik toch een nieuw kledingstuk koop, verdiep ik mij in de bedrijfsmissie en de materialen. Kledingstukken van één materiaal, zoals katoen, zijn makkelijker te recyclen. De volwassen pop draagt zelfs een zero-waste kledingstuk, dit betekend dat alle stof is gebruikt en er niks verspilt wordt! Ik volg de wasvoorschriften van het kledingstuk, hierdoor blijft het langer mooi. Hiermee hoop ik ook jou op weg te helpen naar een unieke, modieuze en groene kledingkast.