De Museumfabriek

De Museumfabriek is gevestigd in een oude textielfabriek. De firma Rozendaal liet hier op de Stroinksbleek in 1907 een fabriekspand bouwen. Er werd gehandeld in katoenafval en men maakte er poetskatoen. Vanwege de afnemende vraag naar katoen moest het Rozendaal in 1988 de deuren sluiten.

DMF Textielcollectie
De Museumfabriek heeft een grote collectie textielmachines. Een aantal daarvan is nog in gebruik voor weefdemonstraties en om o.a. theedoeken te weven die in de museumwinkel worden verkocht. Ook heeft DMF een collectie textilia; van sitsen jakken uit de 18e eeuw t/m arbeiderskleding uit de 20e eeuw.

Makerspace
In de Makerspace laat je jouw creativiteit de vrije loop. Hier maak je de meest bijzondere dingen met de 3D-printer, lasersnijder, foamcutter en nog veel meer apparatuur.

Naar de Museumfabriek Fill 1

Het Palthe Huis

Het Palthe Huis is in de 18e eeuw het woonhuis van predikant Johannes Palthe en zijn gezin. Drie generaties Palthe wonen er tot kleindochter Gulia in 1928 overlijdt en het huis een museum wordt. Het museum vertelt onder andere het verhaal over de de textielnijverheid.

Begin 19e eeuw vestigt dhr. P.J. Gelderman zich als katoenspinner in Oldenzaal. Zijn oudste zoon H.P. Gelderman is in 1854 met 500 weefgetouwen de grootste werkgever van de stad. Tien jaar later bouwt hij de eerste stoomweverij in Oldenzaal.

Een generatie later bouwt kleinzoon Diederch de firma H.P. Gelderman & Zn verder uit. Oldenzaal is ook de geboortestad van C.T. Stork (1822). C.T. staat onder andere aan de wieg van de stoomspinnerij in Oldenzaal, die uiteindelijk eigendom wordt van Gelderman & Zn.

Naar het Palthe Huis Fill 1

Museum Bussemakerhuis

Museum Bussemakerhuis is een uniek monumentaal linnen-fabrikeurshuis. Met een bezoek aan dit museum, stap je het enige overgebleven 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen! Het Bussemakerhuis geeft op eigentijdse wijze een inkijkje in de historie van de Bornse linnengeschiedenis.

Klauwstukken
Bijzonder aan het huis zijn o.a. de voorgevel met de sierlijke klauwstukken met beelden van een dolfijn, maanfiguur en granaatappel. Ook de originele hijsinstallatie waarmee het linnen naar de zolder werd gehesen is nog prachtig zichtbaar.

Rode draad
Gedurende het hele jaar zijn er textielgerelateerde tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud in het museum. Ook is heel Borne ‘verbonden door een rode draad’.

Naar Museum Bussemakerhuis Fill 1

Natura Docet Wonderryck Twente

Natura Docet is het oudste natuurhistorische museum van Nederland. Verwonder je over de collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de mooie landschapstuin.

Belevingsmuseum
Een uniek belevingsmuseum en landschapscentrum waar je oog in oog staat met de natuur en de dieren van het Twentse land. Dichterbij kom je niet!

Naar Natura Docet Wonderryck Twente Fill 1

Oyfo Techniekmuseum

Oyfo Techniekmuseum verhuist medio 2021 naar deze nieuwe locatie op Het Hazemeijer. Oyfo wil inspiratie en werkruimte bieden aan bezoekers, scholieren, studenten en ook kunstenaars en ontwerpers bij het zoeken naar inventieve, creatieve oplossingen voor vraagstukken op het gebied van duurzaamheid.

Raakvlakken kunst & techniek
Voor de nieuwe inrichting heeft Oyfo een aantal kunstenaars en ontwerpers gevraagd om een werk in opdracht voor het museum te maken, geïnspireerd op de collectie en de nieuwe verhaallijn. Met hun werk, onderzoeken de kunstenaars de raakvlakken tussen kunst & techniek.

Hellen van Rees
Onder andere textielontwerper Hellen van Rees maakt zo’n werk in opdracht. Hellen gaat een spannende weergave van een circulaire textielketen creëren, die de bezoeker op een positieve manier aanzet tot nadenken over zijn eigen rol in de keten.

Techniek & planeet
Je vindt haar installatie vanaf september 2021 in de zone ‘Techniek & Planeet’, waar het thema ‘circulariteit’ uitgebreid aan bod komt. De installatie van Hellen neemt bezoekers mee in een toekomst waarin afval niet langer bestaat, maar verwordt tot iets nieuws.

Naar Oyfo Techniekmuseum Fill 1

Rijksmuseum Twenthe

Rijkmuseum Twenthe is voortgekomen uit een initiatief van de Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek, die zijn schilderijencollectie in een nieuw museum wilde onderbrengen. In de jaren ’60 werden ook de verzamelingen schilderijen van textielfabrikanten J.B. Scholten en M.G. van Heel aan de collectie toegevoegd.

Claudy Jongstra
Rijksmuseum Twenthe heeft heeft ook veel hedendaags werk in de collectie, waaronder werk van Claudy Jongstra. Jongstra maakt o.a. textiele wandtapijten en installaties van wol. Ze ontwikkelde voor RMT een permanent kunstwerk voor de entreehal, getiteld Identity Diptych.

Gevilte wol
Dit werk bestaat uit twee monumentale wandkleden van gevilte wol die zowel het verleden als de toekomst van Twente verbeelden. De verfgewassen die voor de wandkleden zijn gebruikt, zie je terug in de mede door Jongstra ontworpen museumtuin.

Naar Rijksmuseum Twenthe Fill 1

Rijssens Museum

In het Rijssens Museum vind je een permanente tentoonstelling over het ontstaan van juteproductie, het imperium van jutefabriek Ter Horst (met zo’n 1200 werknemers in de hoogtijdagen) en de gevolgen daarvan voor de ontwikkeling van de stad Rijssen.

Jutefabriek Ter Horst
Marin G. van Heel was een van de firmanten van jutefabriek Ter Horst en heeft zijn kunstverzameling met o.a. oude Hollandse meesters, Delfts aardewerk, uurwerken en zilveren miniaturen nagelaten aan het museum.

Workshops jute
Tijdens Textiel Festival Twente kun je in het museum o.a. meedoen met jute-workshops (bijvoorbeeld: hoeden maken of een hoed decoreren met jute).

Naar het Rijssens Museum Fill 1

Stadsmuseum Almelo

Almelo speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de textielindustrie in Twente. In het Stadsmuseum kom je alles te weten over het textielverleden van Almelo, met o.a. verhalen over Almelose textielbedrijven als Bendien & Zn, Van Heek Scholco en Koninklijke Ten Cate.

Textielindustrie
In 2021 werpt een tentoonstelling een blik op de gevolgen die de textielindustrie heeft gehad voor de ontwikkeling van de stad Almelo. Niet alleen sociaal-maatschappelijke aspecten komen aan bod, maar ook de stedelijke en infrastructurele ontwikkelingen.

Greenwashing
De expositie kijkt ook naar de toekomst, waarbij begrippen als duurzaamheid, recycling, vintage en greenwashing centraal staan. Het museum laat inwoners van Almelo aan het woord en maakt bezoekers bewust van de invloed van textiel en mode op onze samenleving.

Naar Stadsmuseum Almelo Fill 1