
Als kunstenaar geef ik vorm aan het leven en de wereld om mij heen. Het begint met een verhaal, gebeurtenis of situatie dat me raakt.
Zo kwam de oproep voorbij om een kunstwerk te bedenken voor de ‘Catwalk- Forces of nature’. Een prachtig initiatief waar ik graag aan mee wilde doen.
Ik werd geraakt door het feit dat de eens zo bloeiende Twentse textielindustrie nu voorop loopt om de textiele afvalberg te verminderen. I.p.v. het maken van nieuwe stoffen voor kleding ligt het accent nu op het creëren van nieuwe stoffen uit afgedankte kleding.
Een uitgelezen kans om de ambitie en inzet van ‘Dutch circular textile valley’ in Twente op een mooie en bijzondere manier voor het voetlicht te brengen.
Met een kunstinstallatie vanuit respect voor het verleden en verbinding naar de leefwereld van nu. Omdat ik deze nieuwe Twentse innovaties op het gebied van circulaire textielverwerking van harte ondersteun en een warm hart toe draag.



Kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’
Na de neergang van de Twentse textielindustrie in de jaren zestig is deze nu opnieuw toonaangevend met bedrijven die werken aan de circulaire economie voor textielafval.
Dat is hoopvol en noodzakelijk omdat de textielindustrie in de top vijf staat van één van de meest vervuilende industrieën.
Deze kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’ van opgestapelde balen met onbruikbare kledingstukken vertegenwoordigd deze nieuwe grondstof.
Maar ook hoe kleding verworden is tot een goedkoop massaproduct en wegwerpartikel.
Elk kledingstuk is met de hand door iemand gemaakt, zelfs alle onbruikbare kledingstukken in deze balen zijn stuk voor stuk handmatig door iemand geselecteerd.
We mogen best respectvol en duurzaam met onze kleding omgaan.
Wietske Lycklama à Nijeholt i.s.m. Frankenhuis B.V. van Dutch Circulair Textile Valley.
Ga voor meer informatie over Wietske naar: www.wietskelycklamaanijeholt.nl